Samenwonen: zelf veel te regelen

De wet regelt van alles voor mensen die gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Voor samenwoners is daar geen sprake van. De term “samenwonen” komt in wetten en regels alleen voor bij onderwerpen als partnerpensioen en arbeidsvoorwaarden. Voor het partnerpensioen heeft u vaak een notarieel samenlevingscontract nodig. Zo'n samenlevingsovereenkomst is ook handig als u elkaar verzorgd wilt achterlaten als er onverhoopt iets met een van u gebeurt. U kunt elkaar beter verzorgd achter laten.

Als u niets regelt en uw partner van wie het huis is overlijdt, staat u met lege handen. Het huis gaat naar de erfgenamen, dat zijn de familieleden van uw partner. U bent geen familie! Alles wordt onder uw neus verkocht, huis met inboedel. En u staat letterlijk met lege handen. Zeg niet “dat doen ze nooit, ik heb een heel goede verstandhouding”, de praktijk wijst uit dat die gevoelens in dit soort situaties snel omslaan. Loop geen risico, zorg voor een samenlevingscontract en een testament. Het is een kleine investering die zich later in rust en in geld (ook fiscaal voordeel) uitbetaalt.

Belastingvoordeel

In de Successiewet zijn voor de erfbelasting drie tariefgroepen opgenomen. Een tariefgroep voor partners en kinderen, een tariefgroep voor kleinkinderen en een tariefgroep voor alle overigen, waaronder alle verdere familieleden en niet-familieleden.
Lees hier alles over belasting en vrijstellingen in 2023.

Afspraken maken

U legt in een samenlevingscontract een aantal afspraken schriftelijk vast. Afspraken over uw eigen juridische positie, over die van uw partner en over die van u gezamenlijk. En die afspraken staan echt niet in de weg dat u gewoon van elkaar blijft houden, u sluit juist veel mogelijke conflicten uit!
 
Afspraken maakt u bijvoorbeeld over elkaars bijdrage in de gezamenlijke kosten van levensonderhoud, de huur of de hypotheek. Over het gebruik van bankrekeningen, maar ook over het gebruik van het huis waarin u beiden woont. En u regelt ook gelijk de vervelende zaken die aan de orde zouden komen als een van u overlijdt, zodat daar nooit onduidelijkheid over kan bestaan tegenover welk familielid dan ook.
U mag pas een samenlevingscontract afsluiten als u meerderjarig bent. En, wilt u voor partnerpensioen (nabestaandenpensioen) in aanmerking komen, of voor secundaire arbeidsvoorwaarden die betrekking hebben op onder meer getrouwde mensen, dan eist de werkgever vrijwel altijd een door de notaris opgesteld samenlevingscontract.
Voorkom mogelijke problemen later, maak nu afspraken en geef uw liefde alle ruimte ….

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan hier ons contact-formulier in.
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
 


Loading...