Als ondernemer ook privé overeind blijven

U kunt uzelf niet splitsen. U bent én ondernemer én privépersoon. U hebt naast uw ondernemerschap een privéleven, met een relatie, een gezin. Dat wilt u niet in de waagschaal stellen. Desondanks wordt daar heel vaak niet (goed) over nagedacht in de periode voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap van de ondernemer. Samen met u maken wij - eventueel alsnog - op maat gemaakte huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden waarmee u een juridische scheiding tussen uw privé en zakelijke rechtspositie zeker stelt.

In de privésfeer wilt u zo min mogelijk risico's lopen en uw huishouding en vaste lasten zonder problemen kunnen betalen. Risico's loopt u al genoeg in uw onderneming. Met goede huwelijkse voorwaarden zorgt u er voor dat de risico's van uw onderneming nooit gevolgen kunnen hebben voor uw privévermogen (bezittingen in geld en goed) en omgekeerd.

Een paar voorbeelden van vervelende situaties die u graag wilt voorkomen:
  1. Schulden van de onderneming. U kunt het zo regelen dat u privé niet aangesproken kunt worden voor de schulden in uw onderneming. Uw huis en privévermogen blijven bij een eventueel faillissement buiten schot.
  2. Meerdere compagnons in de onderneming. Als uw compagnon privé failliet gaat, overlijdt of met echtscheiding te maken krijgt, wilt u daar in uw onderneming geen nadelige financiële gevolgen van ondervinden.
  3. Ziekte en arbeidsongeschiktheid. Wat moet er gebeuren als u voor langere tijd uw bedrijf niet kunt uitoefenen door ziekte of arbeidsongeschiktheid? En wat heeft dat privé voor consequenties?
  4. Bedrijfsverliezen. In huwelijkse voorwaarden kunt u bepalingen opnemen waarmee u ingeval van bedrijfsverliezen de inkomensverrekening beperkt. Of bepalingen over compensatie van bedrijfsverliezen voordat inkomensverrekening plaatsvindt.
  5. Overlijden. Ook in uw omgeving zal het gebeuren. Mensen die plotseling overlijden, terwijl ze nog volop in het dagelijkse leven staan. Het zal u maar gebeuren. En als u dan enig ondernemer of aandeelhouder bent, hoe moet het dan verder met het bedrijf? En wat moeten uw erfgenamen dan wel en niet kunnen doen?
  6. Echtscheiding. Natuurlijk, u gaat geen relatie met elkaar aan in de veronderstelling dat u ooit gaat scheiden. Juist omdat u het nu goed met elkaar kunt vinden, regelt u de gevolgen van onverhoopte echtscheiding nu. U voorkomt daarmee niet alleen eindeloze (juridische en emotionele) gevechten, u voorkomt ook schade voor uw partner en voor uw onderneming. Voorkom dat einde huwelijk ook einde zaak wordt.
  7. Pensioenverevening. De wet verplicht u om bij echtscheiding het tot dan toe opgebouwde pensioen bij uitkering fifty/fifty te verdelen. Het kan zelfs zijn dat u de helft van het pensioen direct moet afstorten. Dat is niet zo'n probleem als uw pensioen is ondergebracht bij een verzekeraar. Hebt u het in eigen beheer, dan kan dat gevaarlijk zijn voor de continuďteit van uw bedrijf.


Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan hier ons contact-formulier in.
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
 


Loading...