BV eenvoudig toegankelijk voor ondernemers

De eind 2012 in werking getreden wet op de Flex-BV heeft vooral voordelen voor kleinere ondernemers. Om een BV op te richten hoeft u geen kapitaalstorting (voorheen ter waarde van € 18.000) meer te doen. Bovendien heeft u als aandeelhouder veel meer mogelijkheden om te variëren met het stemrecht op de aandelen, de blokkering bij overdracht van aandelen en het handelen met de eigen besloten vennootschap.

De BV is nu voor veel meer ondernemers bereikbaar. Onderneemt u nog niet in een BV? Als eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap loopt u in privé grote risico's. U bent ook in privé aansprakelijk voor de schulden in uw onderneming. U kunt nu snel en redelijk eenvoudig de privé-aansprakelijkheid buiten sluiten. Immers wordt de besloten vennootschap dan aansprakelijk en niet u in privé!
Vooral als u uw onderneming nu in de vorm van een maatschap voert, is de flexibele besloten vennootschap zeker qua aansprakelijkheden een goed alternatief.

De belangrijkste aspecten bij het oprichten van een BV zijn:

  • Er is geen minimumkapitaal (voorheen € 18 000) meer nodig.
  • De crediteurenbescherming is gebaseerd op een uitkeringstest in combinatie met aansprakelijkheidssancties voor bestuurders en aandeelhouders.
  • Aandeelhouders kunnen 'eigen' bestuurders benoemen.
  • Er bestaat geen wettelijk verplichte blokkering van de overdraagbaarheid van aandelen. Aandelen zijn, desgewenst en als dat in de statuten mogelijk is gemaakt, vrij overdraagbaar.
  • Er zijn ruime mogelijkheden om besluitvorming buiten de algemene vergadering van aandeelhouders te laten plaatsvinden.
  • De vennootschap kan stemrechtloze of winstrechtloze aandelen invoeren.
  • In de statuten kan een regeling worden opgenomen over flexibele verdeling van het stemrecht.
  • Er is een adequate wettelijke geschillenregeling.

Statuten die vóór 1 oktober 2012 zijn opgesteld kunnen in tegenspraak zijn met de nieuwe wetgeving. De voordelen van de nieuwe wet gelden dan niet voor u omdat bestaande statuten dan blijven gelden. Wilt u wel profiteren van de voordelen, dan moet u de statuten laten aanpassen.

Het oprichten van een BV of NV en het aanpassen van statuten heeft diverse juridische en fiscale consequenties. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en gevolgen in uw conrete situatie.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan hier ons contact-formulier in.
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
 


Loading...