Overdracht aandelen BV

De meeste BV-statuten bevatten een blokkeringsregeling. Daarmee wordt bereikt dat aandelen die uw mede-aandeelhouder wil overdragen eerst aan u moeten worden aangeboden. U wilt immers niet dat u moet gaan samenwerken met een nieuwe partner waar u zelf niet voor gekozen heeft. Of aandelen al dan niet vrij overdraagbaar zijn hangt af van wat daarover in de statuten van de vennootschap staat.

De juridische mogelijkheden en grenzen van de overdracht van aandelen zijn soms moeilijk in één oogopslag te doorgronden. We zetten ze voor u op een rijtje:
  1. De verkoper verleent garanties aan de koper. Die garanties kunnen heel erg uitgebreid zijn, maar ook vrij beperkt.
  2. Als een bestaande onderneming wordt overgenomen, dan wordt meestal goodwill bedongen. Achteraf kunt u bedrogen uitkomen, wat overigens meer voorkomt dan u zou denken. Neem een verrekenbeding op, waarmee u de koopsom achteraf kunt aanpassen. Een verrekenbeding biedt u meer zekerheid over de uiteindelijke juistheid van de berekende koopsom.
  3. Om de overgenomen goodwill te beschermen kunt u een clausule opnemen waarin u regelt dat de verkoper gedurende een bepaalde periode niet dezelfde activiteiten mag uitvoeren. Zo beschermt u waarvoor u betaald heeft.
  4. Alle gegevens over de aandeelhouders moeten in het aandelenregister worden vermeld. Dat geldt voor de uitgifte, waarbij onder meer gegevens over het kapitaal en de aandeelhouders in het register worden opgenomen, maar het geldt ook als er aandelen worden overgedragen. Wij verzorgen de inschrijving in het aandelenregister.
  5. Wij vervullen alle wettelijke formaliteiten, die moeten worden nageleefd om de overdrachten rechtsgeldig te laten zijn.
  6. Wij onderzoeken op welke manier de verkoper de aandelen in zijn bezit heeft gekregen en wij stellen de overdrachtsakte op. Afhankelijk van wat partijen hebben afgesproken, kan de koopsom op onze kwaliteitsrekening (derdengeldenrekening) worden gestort. Net als bij het kopen van een huis maken wij, zodra de akte is ondertekend, het geld over aan de verkoper.
  7. Wij verzorgen de inschrijving van de wijzigingen in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.


Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan hier ons contact-formulier in.
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
 


Loading...