Schenken

Mensen schenken om uiteenlopende redenen. U kunt het doen om belasting te besparen, omdat u iemand graag mag of omdat u iemand dank verschuldigd bent. Met een schenking geeft u geld of goederen aan iemand, zonder dat u van die iemand iets terug verlangt.

Met een grote schenking aan een toekomstige erfgenaam vermindert de omvang van de uiteindelijke erfenis. Dat scheelt later veel belasting. En als u belastingvrij schenkt, profiteert u eigenlijk twee keer.
Schenkingen en belastingen hebben veel met elkaar te maken. De vraag is telkens wat u aan belasting moet betalen als u niets doet en wat als u wel schenkt.
Schenkingen (giften) aan goede doelen en aan sociaal nuttige instellingen die door de Belastingdienst als ANBI of SBBI zijn aangewezen zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Giften aan een persoon of aan personen zijn meestal niet aftrekbaar.
Er zijn twee soorten schenkingen/giften:
  1. Periodieke schenkingen.
    Die schenkingen kunt u aftrekken als u periodieke uitkeringen aan instellingen zoals hierboven vermeld, via een notariële schenkingsakte regelt. Zonder deze akte geen belastingaftrek. Het belastingvoordeel is uiteindelijk vrijwel altijd groter dan de kosten die u maakt voor de akte. Voorwaarde is verder dat u minimaal vijf jaar lang eens per jaar de uitkering overmaakt.
  2. Andere schenkingen.
    Voor deze giften bestaat een ‘drempel'. U moet in één jaar eerst een bepaald bedrag – afhankelijk van uw inkomen – hebben geschonken voordat u in aanmerking komt voor belastingaftrek. En die aftrek is weer aan een maximum verbonden.


Meer informatie?

Notaris contactWilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan hier ons contact-formulier in.
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
 

Loading...